MesÉLŐ erdő – belföldi tanulmányút – 2018.07.21-22.

2018.07.21-22-én Erdőspusztán szerveztünk belföldi tanulmányutat. A pályázat célja a család társadalmi szerepét erősító jó gyakorlatok kutatása. Azoknak a modellértékű programoknak a rátalálása, amelyek alkalmasak arra, hogy megismertessük az érdeklődő szakemberekkel, akik azt elsajátíthatják és adaptálhatják. A pályázat tartalmának és céljainak megfelelően tanulmányutat tartottunk az érdeklődő szakemberek számára a Családpedagógiai Egyesület által javasolt „mesÉLŐ erdő” jó gyakorlatról.

A tanulmányút során a jelenlévő szakemberek számára részletesen ismertetésre és bemutatásra került a program. A program elemeit képesek voltak úgy elsajátítani, hogy alkalmazhassák a saját szakmai közösségükben az érintett családokkal.

A program célja, hogy a népmesék és népköltészeti alkotások segítségével élő kapcsolatba kerüljünk a természeti környezettel, ebben a programban elsősorban a fákkal és az állatokkal.

Kiemelt cél volt érzékeltetni, hogy az erdő is egy közösség, mint ahogy a valóságban, az erdőben is vannak családok. Többek között az alábbi kérdéseket jártuk körbe:

„Hogyan születnek a facsecsemők? Vannak nagymamák és nagypapák a fáknál is? Szeretnek a fák egyedül lenni? Tudnak a fák beszélni? Mitől félnek a fák? Kötnek barátságot a fák?”

Fontos cél, az érzékszervek fokozott használata is, valamint az erdő csendjének megtapasztalása. Szimatolás, tapintás, ízlelés, hallgatózás, látás, egyensúlyozás is szerepelt a mesebeli próbák között.

Az erdőpedagógia és a mesepedagógia eszközeit és módszereit ötvözve, a legújabb családpedagógia kutatások eredményeit figyelembe véve építettük fel a programot.

Célunk volt: megmutatni mennyivel többet rejt az erdő annál, mint amit sejtünk róla. A mesék, a játékok, a dalok, mondókák, közelítése az erdőhöz-fákhoz-élővilághoz, a legkisebbek számára is tapinthatóvá teszi az erdő varázsát. A programot úgy építettük fel, hogy a családok mellett, az intézményekben jelenlévő gyermekek, óvodai csoportok, vagy osztályok számára is élményt jelentsen.

A tanulmányút eredménye, illeszkedve a projekt céljaihoz, hiszen az itt feldolgozott téma hozzásegíti a családokat és a családokkal foglalkozó szakembereket ahhoz, hogy minél több időt töltsenek kint a szabadban. A program olyan közelítésmódot képes kialakítani, ami a család tagjainak a szemléletét is formálja és kialakítja a természet iránti felelősséget.

A projekt céljának megvalósításához járul hozzá, hogy a program felébreszti a családokat és a családdal foglalkozó szakembereket az élő természet és a mesék közötti kapcsolatra, a természetben eltöltött értékes együttlétre és időre, miközben a természet védelmére is nevel. A projekt szakmai tervével összhangban a család társadalmi szerepét erősíti meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása