Konferencia beszámoló Nyírmada

Program/rendezvény: Konferencia

Helyszín: Nyírmada

Időpont: 2018. július 07.

 

A hátrányos helyzetű és roma származású gyermekek családi nevelését kiegészítő intézményes nevelés kihívásairól és lehetőségeiről

 

Erdős Imréné nyugalmazott óvodavezető mesterpedagógus – Hajdúböszörmény, Kincskereső óvoda vezetője tartott előadást a témában és mutatta be saját, jól bevált és kipróbált jó gyakorlataikat. Az előadásban bemutatott intézmény környezetében két beazonosított szegregátum van, igen nagy létszámú hátrányos helyzetű lakossal. Jellemzően szociális juttatásból élnek de egyre jellemzőbb a napi bejelentéssel való foglalkoztatás is. A családok mélyszegénységben leromlott állagú lakásban, villany, víz nincs, gyakran fűtés sem. A szegregáció megszüntetésére számos kísérletet tettek pályázati keretben is.

A projekt közvetlen céljaként az előadás során disszeminálásra kerültek az alábbi jó gyakorlatok, példák, amelyeket a jelenlevőkkel megvitattunk:

  • Kincskereső Csodalámpa program

Pedagógiai munkájuk jellemzője, az egyéni terv alapján történő fejlesztés: nem abból indulnak ki, hogy  mit nem tud, vagy mit kellene tudnia, hanem abból, mit tud a gyermek, mi az amire tudnak építeni.

  • Többszintű fejlesztés az intézményben: csoportban, egyéni és mikro csoportos formában a fejlesztőpedagógussal, külső szakember bevonásával. Logopédiai fejlesztés az intézményben.
  • Minden fejlesztésbe bevonják a szülőt.
  • Közös szülői programok, események létrehozása
  • Mosolyfüzet kialakítása: csak pozitívumok kerülnek bele.

 

Az itt is feltárt hátrányos helyzetű családok integrációs problémáira irányuló tapasztalatokat megosztjuk, közzétesszük kiadványainkban is. A megoldási javaslatokat integráljuk a projekt további programjaiba is.

Mindezek erősítik Egyesületünk célját is, a bármilyen élethelyzetből adódóan hátrányos helyzetben lévőkön való segítségnyújtást, az esélyegyenlőségük biztosítását, a társadalmi integráció megteremtését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása