Összehasonlító elemzés 23. rész

Generációk közötti kapcsolat megerősítésének lehetőségei és jó gyakorlatai Közép-Európában – Összehasonlító elemzés

  1. rész

Bevezető gondolatok

A család társadalmi szerepét erősítő jó gyakorlatok megismerése és cseréje” címmel végeztünk kutatást az EFOP-5.2.2.-17-2017-00048 projekt azonosító számú „A család társadalmi szerepét erősítő jó gyakorlatok Kárpát-medencei kutatása a Hajdúsámsoni Református Egyházközség és a Családpedagógiai Egyesület együttműködésében” pályázati anyaghoz kapcsolódóan.

  1. április 14. és július 8. között 437 fő töltötte ki a 30 kérdésből álló, Google Űrlapok alkalmazás segítségével létrehozott kérdőívet, amelyet négy országban (Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia), magyar nyelven terjesztettünk, elsősorban a humán szolgáltatási szférában dolgozókat megcélozva. Az online kérdőív sajátosságaiból adódóan egyéb szférák dolgozói is kifejtették, kifejthették véleményüket, tapasztalataikat, de a válaszadók nagy többsége ehhez a hivatásterülethez volt sorolható, például szociális, pedagógiai vagy egészségügyi területen dolgozó volt.

A kérdőív elsősorban generációk közti kapcsolatok erősítését példázó eshetőségek feltárását szolgálta, a családi közösségek összetartásának és erősítésének, valamint a mai családokat megismerő különféle lehetőségeknek a középpontba állításával.

Célunk volt a több generációt megmozgató programokkal kapcsolatos jó gyakorlatok összegyűjtésének a felvállalása a generációkat érintő motivációk feltárásával. Jelen tanulmányunkban az ezekkel kapcsolatos eredményeinket foglaljuk össze.

 

Összegzés

 

Áttekintve a tipikus és atipikus generációközi programokat, 18 kategóriát tudtunk meghatározni, amelybe a generációközi programok besorolhatók (valamennyi kategória számos konkrét lehetőséget rejt magában). Ezeket az alábbi áttekintő táblázatban foglaltuk össze:

 

  1. 35. táblázat: Klienseknek és dolgozóknak szervezett generációközi programok fő kategóriái
Kirándulás
Részvétel külső helyszíneken zajló kulturális programokon
Intézményen belüli kulturális programok
Intézményen belüli sportprogramok
Ünnepek, ünnepségek
Intézményi ünnepi alkalmak
Evéshez, ételkészítéshez kapcsolódó programok
Táncos programok
Versenyek, vetélkedők
Közös szakrális tevékenységek
Nevelési intézmények speciális programjai, szolgáltatásai (pl. nyílt napok, táborok)
Alkotó alkalmak (pl. kézműves délutánok)
Szakmai előadások, ismeretterjesztő programok
Tanácsadás
Képzések (online is)
Klubok, „körök”
Egészségügyi szűrések
Önkéntesség

 

A generációközi jó gyakorlatok összegyűjtése, közreadása egyrészt hasznos lehet bármilyen intézmény, szervezet számára, amely programszervezésre vállalkozik. Másrészt a gyűjtőmunka rávilágít a vizsgált négy ország hiányosságaira is a kapcsolódó területeken: az intézmények harmadában nem figyelnek a többgenerációs programok szervezésére (különösen a nem humán szolgáltatásokkal foglalkozó intézmények szorulnak plusz szakmai segítségre), illetve több területen (pl. önkéntesség, modern jeles napok „kihasználása”, online kapcsolattartási formák erősítése, a rendszeres klubjellegű alkalmak biztosítása stb.) tovább gazdagítható, modernizálható az intézményi kínálati paletta.

A felmerülő problémák közül kiemelkednek a tematikai kérdések és az időpontokkal, időtartamokkal összefüggő kihívások – az intézmények, illetve a programszervezők talán ezeken a területeken szorulnak a leginkább segítségre, ötletekre, tanácsokra.

A jó gyakorlatok összegyűjtése és megosztása pontosan a legneuralgikusabb pontok, a tematikai problémák kezelésében tud segítséget nyújtani, így az ilyen jellegű szakmunkák, de egyszerű ötlettárak gyakorlati jelentősége is kiemelkedő lehet. Mindemellett fontos tanulsága a vizsgálatunknak, hogy a differenciális megközelítésmódok térségünkre még kevésbé jellemzők, így ezek erősítése – akár a jó gyakorlat-gyűjtemények megfelelő, erre a szempontra kellő hangsúlyt helyező összeállításával is – fontos feladat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása