Konferencia 2019.05.18. 12. rész

Szabadi Edit szakértő Jó gyakorlatok a keresztyén kultúra és a nemzeti értékek közvetítésére, és esélynövelő szerepe a hátrányos helyzetű gyermekek nevelésében címmel tartotta a program záró előadását. A szakma 2018-tól kiemelten kezeli ezt a témát, fontos a nemzeti identitás fogalma, a keresztyén kultúra, hazaszeretet, szülőföld szeretete, a családokban való felnövekedés joga, a szép, a jó, az értékes megbecsülése, az érzelmi és erkölcsi nevelés a gyermekintézményekben.

A szülőföld, az ott élő emberek helyi hagyományai, régi és őrzött mesterségek támaszt adnak a kultúra őrzéséhez, így már az óvodában elkezdődik a világnézeti – vallási nevelés, az etnikai hovatartozás és a nemi identitás tudatosítása is.

Kodály Zoltán szavaival támasztotta alá, miszerint a népzene, népi játékok, néphagyományok adnak igazi lehetőséget arra, hogy a nemzeti hovatartozás tisztázódjon tudatalattijukban.

Kiemelte, hogy a gyermeknek elsősorban érzelmi biztonságra van szüksége, de ugyanakkor az állandó értékrend közvetítésére is.

Szólt az érzelmi nevelés, értelmi nevelés fontossága mellett az anyanyelvi nevelés szerepéről, lehetőségeiről.

Sok verset mesét, mondókát hallanak a gyermekek, ezek többségében legyenek magyar vonatkozásúak, de vonjunk be repertoárunkba külföldi és kortárs irodalmat is ezek mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása