Hajdúnánási jó gyakorlat

  • Hajdúnánási kincskeresések

 

Ki ajánlja: Kovácsné dr. Bata Éva Hajdúnánási Óvoda Szivárvány tagintézmény

Mit ajánl:

A Covid-19 okozta pandémia ideje alatt (2020. március-június) próbált olyan a családok és gyermek számára élvezetes játék lehetőséget kitalálni, amely a helyi, Hajdúnánáson található értékek „kincsek” felfedezésére ösztönzi a családokat.

Cél volt a város épített és természeti sajátosságainak megismertetése. A tavaszi természetre történő fókuszálás és a természetvédelem.

A feladat az volt, hogy a legtöbb helyet megkeressék azt a tárgyat, amelyet lefotózott. Aki, megtalálta a helyszínt, egy ott készült fotóval tudta ezt igazolni a zárt facebook csoporttagok számára. A játék a szabadban történik, saját időbeosztás alapján. Törekedett a gyermekek számára könnyen felismerhető épületek, helyszínek ajánlására (templom, óvodaudvar, Bocskai szobor,) a felnőttek számára viszont, nehezebben megtalálható helyszínekre fókuszáltam (Rácz domb, Keleti-főcsatorna balmazújvárosi hídja, vagy a Hortobágy folyó, Balázs-teleki valamikori tanyasi iskola épülete)

Fontosnak tartotta a családi közös élmények átélését, a felfedezés örömét, a közös találgatást a családban. „Vajon hol fotózott Éva néni?” Nagyon pozitív volt a fogadtatása kezdeményezésnek a gyermekek és szülők részéről egyaránt. Lássuk akkor milyen nevezetességek kerültek a fotóalbumba?

Épített környezet:

Hajdúnánás Református és Katolikus templom, Városi Önkormányzat épülete, Könyvtár, Tájház, Városi Fürdő, Malom, vasútállomás, Hajdúnánási Sporttelep előtte található Hajdúnánás felirattal, Kenderes kert szabadidős centrum, Bocskai szobor, kevésbé ismert Trianoni emlékhely, Óvoda épülete, Penny bevásárló központ, Orvosi rendelő, Járási kormányhivatal, városi Piac, Medián Hotel, Magyaros étterem.

Természeti környezet:

Óvoda udvara fák-virágoskert, madárfészek megtalálása a fotón a madarak megnevezése, Hajdúnánás körforgalma, amely mindig virággal tele, Liget a hajdúnánási gyermekek fái,- minden gyermek megkeresheti a születésekor ültetett fáját-, Rácz domb, Keleti Főcsatorna és a híd, szőlős kertek bejárata, Strucc-farm bejárata.

A kincskeresés játék a városunkhoz, fűződő pozitív érzelmi viszony alakításában a hazánkhoz a nemzetünkhöz tartozás érzésének mélyítését segíti elő. A családokban tudatosítja, mennyi értéket találhatunk szülővárosunkban, amire büszkék lehetünk. Természetes úton gazdagítja a gyermekekben a helyismeretet. Erősíti az összetartozás érzését. A szűkebb és tágabb környezetről szerzett közvetlen megtapasztalások a legértékesebb személyiség alakító hatással bírnak. Alapjait adják a későbbi játéklehetőségeknek, muníciót adva az építő-konstruáló, barkácsolási tevékenységekhez. A helyismeret a helyben történő eligazodást és később az iskolai környezetbe történő alkalmazkodást is segíti. Az önálló, egyedül történő iskolába járás lehetőségét alapozza meg.

Kiknek ajánlja: A helyi értékeket felkereső játék kiváló lehetőség a családtagok számára, hogy együtt közösen fedezzék fel a környezetüket. A helyszínek keresése közben óhatatlanul kommunikációs szituációk alakulnak a gyermekek és szülők között, ami a mai ingerszegény közegben igazán értékes. Bizonyos családi események („Emlékszel mikor a nagypapa….”)elevenednek meg, amit a gyermek majd saját család történetébe, saját meséjébe beépíthet.

A folyamat mindenképp pozitív eredménnyel zárul még akkor is ha, valamelyik helyszínre nem tudtak most elmenni vagy nem volt rá ideje a szülőknek. Egy későbbi időpontban ezt bármikor megtehetik és pótolhatják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása