Nyitrai jó gyakorlat

  • A közös családi élmények jó gyakorlata – Szlovákiai tapasztalatok, Az iskola és a család kooperatív kapcsolatának jó gyakorlata lehetőségei Nyitrán

Ki ajánlja: Nagy Lehocky Zsuzsa Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem (Szlovákia)

Mit ajánl:

A családot és az iskolát egy közös cél köti össze – a gyermek legoptimálisabb nevelése. A közös cél érdekében fontos, hogy a két nevelési intézmény együttműködésre törekedjen, kölcsönösen és folyamatosan tájékoztassák egymást a gyermekről. A pedagógusoknak és a szülőknek egyaránt vannak bizonyos elvárásaik a másik féllel szemben. A szülők elvárják a pedagógustól, hogy szükség esetén adjon szakmai tanácsot és időben orvosolja a problémákat.

A pedagógus elvárja a szülőtől, hogy ne zárkózzon el az együttműködéstől és a problémákra együtt keressenek megoldást.

A pedagógus és a szülő kapcsolatának alapvető és meghatározó tényezője, ha a pedagógus partnerként kezeli a szülőt. Szükség van az összehangolódásra, mely a tolerancián, kölcsönös elfogadáson és együttműködésen alapszik. Az együttműködésnek különböző formái és módszerei vannak, ezeket többféle aspektusból lehet csoportosítani. Vannak hagyományos individuális és csoportos formák: szülői értekezlet – a kapcsolattartás leghagyományosabb formája;  individuális találkozás a fogadóórán; családlátogatás – lehetővé teszi a pedagógus számára, hogy jobban megismerje a szülőket, a gyermek családi hátterét és a környezetet, melyben él; ellenőrző könyv – segítségével a pedagógus naponta tájékoztatni tudja a szülőt a gyermek eredményeiről és viselkedéséről.

A változó társadalmi körülmények – Szlovákiában 1990 „a bársonyos forradalom” után újabb kapcsolattartási formák alakultak ki az együttműködés terén.

Múlt hét tükre: a tanulók sok esetben elfelejtik mit csináltak aznap vagy a hét folyamán az iskolában. Minden hét utolsó óráján a tanulók egy lapot töltenek ki, melynek neve „Hírek az osztályunkról”. Célja informálni a szülőket arról, mit tanultak és mivel foglalkoztak a hét folyamán, miben voltak sikeresek, ill. mit kell még teljesíteniük.

Kommunikációs kör: Az osztályfőnök, tanulók és a szülők (hogyha igényt tartanak rá) heti egy alkalommal megbeszélésen vehetnek részt ahol különböző témák megvitatására kerül sor.

Levelezés a szülővel: A pedagógus konkrét tényekről, a tanítási órán kialakult helyzetről, vagy a szülő iskolába való meghívására alkalmazza.

Kérdőívek a szülők részére: A szülői vélemények kinyilvánítására és az együttműködés színvonalára irányulnak. Hátránya, hogy azok a szülők, akik negatívan állnak hozzá, csak felületesen töltik ki.

Nyitott napok a szülők részére: Beiratkozáskor szokás megszervezni, amikor a szülő gyermekével együtt érkezik az iskolába, ahol megismerkedik az osztályfőnökkel, és betekintést nyerhet az osztályban zajló nevelő-oktató folyamatba.

Nyitott órák: A szülő részt vehet a tanítási órán. Megfigyelheti a pedagógust munka közben, láthatja hogyan zajlik egy tanítási óra, hogyan dolgozik és viselkedik gyermeke az óra alatt.

Szülői értekezletek kicsit másképp: Egyre több pedagógus alkalmazza ezt a formát és igyekszik a szülői értekezleteket kicsit érdekesebben megszervezni. A szülői értekezletet ismerkedésre irányuló játékkal is lehet kezdeni, melyek biztosítják a kellemes légkör kialakulását. Pl. Kapcsolatok pókhálója. Az első találkozás során a szülők lehetőséget kaphatnak arra, hogy ne csak a pedagógussal, de egymással is megismerkedhessenek.

Brainstorming – ötletbörze: Két osztályra és két pedagógusra van szükség, mivel két csoport vesz benne részt: 1. szülők csoportja és 2. a tanulók csoportja. Az egyik osztályban a szülők feladata közösen a táblára összegyűjteni a jó és rossz szülő tulajdonságait, a tanulóké pedig összegyűjteni a jó és rossz gyerek tulajdonságait. Ha mindkét csoport befejezte a munkát egy osztályban találkoznak és megismerkednek az eredményekkel, és csak a jó tulajdonságokra fókuszálnak, a rosszakat megpróbálják elkerülni.

Javaslatok postaládája: A pedagógus az osztálya előtt egy dobozt helyez el, mely arra szolgál, hogy a szülők névtelenül kinyilváníthassák véleményüket és javaslataikat.

Közös programok, kirándulások: A pedagógus által szervezett közös pedagógus – szülő – gyermek programok és kirándulások során lehetőség nyílik oldott beszélgetésekre, a pedagógus jobban megismerkedhet a szülőkkel, valamint láthatja a gyermek viselkedését más közegben, más tevékenység közben.

Rétegcsoport megbeszélés: Azon szülők csoportjával folytat konzultációt, akinek a gyermeke valamilyen szempontból egy csoportba sorolható, pl. tehetséges gyermek.

Manapság az internet is jól kihasználható az együttműködés terén.  E-mail üzenetek, különböző fórumok és internetes oldalak segítségével is tarthatják a felek az állandó kapcsolatot.

Az iskola és a család együttműködése, valamint a pedagógusok és a szülők közötti partneri kapcsolat építése nem csupán egyszeri alkalom. Nagyon sok együttműködési forma és módszer létezik, a pedagógusok és a szülők bármelyiket választhatják, a lényeg, hogy állandó kapcsolatban legyenek egymással.

Farsangi bálok; Nyílt napok; Játsszunk együtt! Rajzpályázat; Tudáslabirintus- játékos feladatok ovisoknak; Kézműves foglalkozások; Sportverseny; Húsvéti készülődés; Tavaszi nagytakarítás; Családi majális; Anyák napja – Apák napja; Családi juniális; Táncház – hagyományőrzés; Jótékonysági koncert; Tökfesztivál.

Kiknek ajánlja:

Mindazon intézményeknek, akiknél a pedagógus és a szülő kapcsolata alapvető és meghatározó tényező, ahol a pedagógus partnerként kezeli a szülőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása