Biztos kezdet Gyermekház jó gyakorlat

  • Biztos kezdet Gyermekház tapasztalatai

Ki ajánlja: Román Lászlóné, Szatmárcseke

Mit ajánl:

Szakemberként elhivatottak vagyunk a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztésében. Segíti a munkát a Szatmárcseke településen megalakult Biztos Kezdet Gyerekház működése. A korai fejlesztés, a szülővel történő törődés illetve az anya-gyerek kapcsolat alakulásának segítése által a későbbi fejlesztés eredményesebb lehet.

A gyerekházba járó hátrányos helyzetű családok gyerekei nagyobb támogatással és tudással kezdhetik az óvodai és később az iskolai életüket. Nem lesz újdonság számukra a közösséghez tartozás. Talán pont ezért is fontos, hogy ez a program az ország keleti részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében indult el és mai napig sikeresen működik.

A kora gyermekkori fejlődés biztosításához a gyerekek életkorát figyelembe véve a szülővel együtt történő fejlesztés, életmódbeli tanácsadások eredményes gyermeki fejlődéshez, látásmódbeli változásokhoz vezethetnek.

A településen 2013 óta működik a Biztos Kezdet Gyerekház. Esélyegyenlőséget és felzárkóztatást segítő integrációja nagy lehetőség a nehéz körülmények között élő emberek számára.

A Biztos Kezdet program egyik célja, hogy a gyerekek fejlődésének korai időszakában segítséget nyújtson a szociális fejlődésükben. Emellett értelmi és érzelmi fejlődésükre is pozitív hatással van. Éppen ez a segítség biztosítja a könnyebb beilleszkedést, hiszen a gyermek egy hasonló közösségből lép át az óvodába. A társas tevékenységek már nem szokatlanok a számukra. Azok a gyerekek, akik nem jártak a Biztos Kezdet Gyerekházba hátránnyal indulnak az óvodában a programot rendszeresen látogató társaikkal szemben. A hátrányos helyzetű szülőknek élni kellene a lehetőségeikkel, jó lenne, ha igénybe vennék a szolgáltatás adta lehetőségeket.

Az óvoda és a Gyerekház együttműködése elengedhetetlen. Közös célért dolgoznak valamennyien, akik a település gyerekeivel foglalkoznak. A Biztos Kezdet Gyerekházban a szülővel együtt van a gyermek. Ennek igen nagy a jelentősége, hiszen nagyszámú a sok esetben fiatalkorú édesanya, akiknek a program által biztosított lehetőségek hatalmas segítséget jelentenek a gyermek nevelésében.

A közös tízórai, ebéd alkalmával a gyerekek megtanulják az evőeszközök használatát, az asztalnál való helyes viselkedést, hisz sokuknak otthon asztaluk sincs, illetve közösen nem étkeznek.

A programból az óvodába kerülő gyerekek biztonsággal használják a WC-t, nem újdonság számukra az étkezés előtti kézmosás vagy az alvás előtti fogmosás sem. A gyerekház munkatársai nagy gondot fordítanak arra, hogy a fiatal édesanyáknak megtanítsák az alapvető higiéniai szokásokat. Az általuk szervezett játékos programok (rajzolás, festés, mintázás, kézimunka) alkalmával nem csak a gyerekek szórakoznak jól, hanem a szülő is megtanulja a gyerekkel való együttjátszás fontosságát, megtapasztalja annak örömét. Az a kis gyermek, aki ebből a közegből érkezik az óvodába érzelmileg és szociálisan könnyebben illeszkedik be a számára már nem is annyira ismeretlen közösségbe. Integrációról nem csak beszélnünk kell, hanem közösen tennünk is kell érte, hogy gyermekeink egy jobb jövőben élhessenek és ez ne csak a szüleik álma maradjon.

Az óvoda és a gyerekház épülete egymás szomszédságában található, de kapcsolatukat nem csak a fizikai közelség határozza meg, hanem sokkal inkább az a szakmailag szoros kapcsolat, ami a gyermekek fejlődéséhez elengedhetetlen feltételeket teremt. A gyerekház, mint az óvoda „előszobája”, jelentős mértékben segíti az oda járó hátrányos helyzetű gyermekek és szüleik felkészülését az óvodai életre. Azok a gyermekek, akik rendszeresen látogatják szüleikkel a gyerekházat nem felkészületlenül csöppennek egy számukra ismeretlen közösségbe. A programmal kapcsolatban lévő szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy a gyerekház pozitív hatással van az oda járó gyermekek későbbi óvodai beilleszkedésére. Az előzetes fejlesztés jelentősen csökkenti hátrányaikat, egyes esetekben meg is szünteti azokat. Főként igaz ez azokra a gyerekekre, akiknek saját családi környezetükből hiányoznak azok a feltételek, melyek az átlagos szociális helyzetű családok esetében rendelkezésre állnak. A gyerekház lehetőségei, a közösség személyiségformáló ereje szülőnek és gyermekének egyaránt hasznára vannak. A megtapasztalt és átvehető minták bizonyítják a szülő számára, hogy van más út, van lehetőség a kitörésre. Képes rá, és meg is tudja teremteni gyermeke számára a megfelelő feltételeket ahhoz, hogy értelmi, érzelmi, testi és lelki fejlődése ne maradjon el szerencsésebb helyzetben lévő kortársaitól.

A gyermekszegénység elleni küzdelem egyik formájaként, illetve az esélyegyenlőség megteremtése érdekében fontos a Biztos Kezdet Gyerekház munkája. Esélyt ad azoknak a hátrányos helyzetű gyermekeknek, akik olyan szegény sorsú családokban nevelkednek, ahol nincs lehetőség az önerőből való felzárkózásra. A gyerekház programjának köszönhető fejlesztések nem csak az óvodai beilleszkedést könnyítik meg, hanem megalapozzák a gyermek jövőjét, hogy a későbbiek során az oktatási intézményekben kisebb hátránnyal, sőt hátrányok nélkül érvényesülhessenek.

Kinek ajánlja: A lehető legtöbb rászoruló családot kellene bevonni a gyerekházak programjába az esélyegyenlőség megteremtése érdekében. Fontos, hogy minél több segítő szakember vegyen részt a programban, az ismeretek és lehetőségek széles skáláját biztosítva a családok részére.

A hátrányos helyzetű gyermek számára a Biztos Kezdet Gyerekház az első lépés az oktatás útján, de ez a kis lépés meghatározhatja jövőjét, olyan irányba terelheti, amely egy sikeres és eredményes élet felé vezeti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása