Oroszlány jó gyakorlat 1

 • A Családok Átmeneti Otthonában élő gyermekek és szüleik kommunikációjának fejlesztése Oroszlányban

 

Aki ajánlja: Szmilek Zsuzsanna szakmai egységvezető

 

A Családok Átmeneti Otthona az első intézmény volt 2000-ben Komárom-Esztergom Megyében, Oroszlányban.

A 32 férőhelyes otthon 2005-ben 6 férőhelyen krízisszolgáltatással bővült, jelenleg befogadó képessége 12 szobára 38 férőhelyű. A Családok Átmeneti Otthona szociális és mentális problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került, otthontalanná vált családokat fogad, elsődlegesen Oroszlány közigazgatási területéről (HH és halmozattan hátrányos helyzetűek is).

A működési engedélyben meghatározott férőhelyszám 38 fő, amelyből hat férőhelyen, a hozzátartozók közötti erőszakot elszenvedett nőket, anyákat, gyermekeket fogad az intézmény az ország egész területéről. Az átmeneti otthon részén 32 fő 10 lakószobában, míg a családon belüli erőszakot elszenvedett anyák és gyermekeik részére 2 szoba (az átmeneti férőhelytől kicsit különálló részén) 6 férőhellyel áll rendelkezésre.  A krízisközpontok kizárólag a kapcsolati erőszak miatt kialakult akut krízishelyzetek okán otthonukat elhagyni kényszerülő bántalmazottak és családtagjaik számára nyújtanak ellátást.

A krízisközpont a bántalmazott és családjának szükségleteihez igazodóan biztosítja az 15/1998.  (IV. 30.) NM  rendelet  76-82.  §-ai  szerinti  teljes  körű ellátást.

 1. májusában a felújított Családok Átmeneti Otthonában végezzük napi gondozási feladatainkat. A felújításnak köszönhetően a lakószobák átalakításra, felújításra kerültek; melyek vizesblokkal egészültek ki. A folyosói, közös használatú zuhanyzó teljes körűen felújításra került, illetve a jogszabályi elvárásoknak megfelelően konyha és társalgó mellett nemenkénti külön mellékhelyiség került kialakításra. Felújításra került a gondozói szoba, új kapcsolattartási tér került kialakításra, ahol a látogatottakat tudják fogadni az ellátottak.

Kialakításra került akadálymentes parkoló, ahonnan elérhető az épület bejárata, akadálymentes mellékhelyiséggel és szobával. Kiépítésre került minden helyiségben tűzjelző, s a teljes épület közös használatú helyiségei kamerával lettek felszerelve.

Mit ajánl:

A munkánk legfontosabb tényezője a család. Alapcél, hogy az otthonban élő gyermekek és szüleik egymással történő kommunikációjuk fejlődjön, az esetleg súrlódások kezelhetővé váljanak. Felismerjék és kezelni tudják a keletkező indulataikat, eszközöket kapjanak ahhoz, hogy hasonló helyzeteket könnyebben megoldjanak a későbbiekben is, amikor már nem részesülnek intézményi ellátásban.

JÓ GYAKORLAT programjai:

 • Mesedélután játékos felkészítő program
 • Álláskeresési és munkavállalási képességfejlesztés
 • Önismereti tréning fiataloknak
 • Önismereti tréning szülőknek
 • Gyermekvárási és nevelési ismeretek
 • Babamasszázs
 • Háztartásvezetési és képzési ismeretek
 • Csecsemőápolás, gondozás
 • Kreativitást segítő képzések
 • Akadályverseny, sportnapok
 • Családi nap – bográcsozás
 • „Kutyásnap”

E mellett az intézményünk pszichológiai tanácsadója és heti szinten fejlesztő pedagógusa foglalkozik lakóinkkal.

 

Kinek ajánlja:

A Családok Átmeneti Otthona nagyon fontosnak tartja a közösség erejét, melyet elsődlegesen a programok által érhetünk el. Fontos szempont a lakók és a dolgozók aktív részvétele, pozitív szemlélete. A 2019-as évben is több ünnephez kapcsolódó programot tartottunk gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Sikeres vettünk részt az EFOP-1.2.1-15-2016-00595 „Felhőtlen Felnőttkor – prevenciós és támogató szolgáltatások családoknak és fiataloknak” programban, melyben osztályfőnöki órákat és tréningeket tartottak az átmeneti gondozási helyen dolgozó munkatársaink.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása