Nyírmada tréning

Program/rendezvény: Tréning 2.

Helyszín: Nyírmada

Időpont: 2020. augusztus 27-28.

 

A projektben a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok sikeres megismerése, valamint az együttműködés és a szakmai tapasztalatok hatékony cseréjének elősegítésére tréninget szerveztünk szakértők számára. A tréning során a téma részletesen körüljárható, a résztvevők el tudtak mélyülni a kutatást érintő kérdésekben.

A 30 főkérdésből álló, Google Űrlapok alkalmazás segítségével létrehozott kérdőívünket, amely elsősorban a több generációt megmozgató, összehozó programokkal kapcsolatos jó gyakorlatok összegyűjtését vállalta fel. A kérdőívet négy országban (Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia), magyar nyelven terjesztettük, elsősorban intézményvezetőkön keresztül, levelezési listák felhasználásával, de a Családpedagógiai Egyesület honlapjáról is elérhető volt a kérdéssor.

A tréning során a kutatás eredményeit ismertettük a résztvevőkkel, kiemelten a kutatás alábbi kérdéseire tekintettel, hiszen ezek voltak azok a kérdések, amelyek leginkább foglalkoztatták a résztvevő szakembereket. A nagyszámú (N=437) kérdőívből olyan konzekvenciákat tudunk levonni, amelyeket sikeresen tudunk átültetni a gyakorlatba, illetve megismerjük a témában az érintettek véleményét.

hasonlóságok és különbségek a határontúli partnerek eredményeiben

  • nagyszülők bevonása a családi döntéshozatalba,

A nagyszülők bevonása a családi döntéshozatalba

  %
nem jellemző 159 36,4
alkalmanként 171 39,1
legalább havonta 52 11,9
legalább hetente 55 12,6
Összesen: 437 100

 

  • A nagyszülők élettapasztalatára mégsem építenek, építhetnek a „fiatalok” erőteljesen, mert a nagymamák, nagyapák tanácsadó szerepkörét igazán intenzíven nem használják ki azokban a családokban sem, ahol együtt élnek velük.
  • problémamegoldások mechanizmusa
  • a család lehetőségei a gyermek jövőjével kapcsolatban

 

  • A család lehetőségei a gyermek jövőjének megalapozásában (ötfokozatú skála)
érzelmi biztonság tanulás fegyelmezettség anyagi háttér képességek szerencse
Átlag 4,7 4,11 3,87 3,33 2,13 1,57
Szórás 0,686 0,891 0,998 0,959 1,099 0,95
Terjedelem 4 4 4 4 4 4
Medián 5 4 4 3 2 1
Módusz 5 5 5 3 1 1
  • A kérdőívvel vizsgáltuk azt is, hogy vajon a megkérdezettek hogyan tekintenek az egyes generációkra, mennyire vonzó számukra a nagyszüleik, szüleik életformája, vagy éppen mennyire tapasztalható körükben egyfajta elvágyódás a jövőbe, azaz mennyire gondolják azt, hogy a gyermekeikre jobb világ vár, mint a saját generációjukra.
  • generációközi programok szervezése
  • : Klienseknek és dolgozóknak szervezett generációközi programok fő kategóriái
Kirándulás
Részvétel külső helyszíneken zajló kulturális programokon
Intézményen belüli kulturális programok
Intézményen belüli sportprogramok
Ünnepek, ünnepségek
Intézményi ünnepi alkalmak
Evéshez, ételkészítéshez kapcsolódó programok
Táncos programok
Versenyek, vetélkedők
Közös szakrális tevékenységek
Nevelési intézmények speciális programjai, szolgáltatásai (pl. nyílt napok, táborok)
Alkotó alkalmak (pl. kézműves délutánok)
Szakmai előadások, ismeretterjesztő programok
Tanácsadás
Képzések (online is)
Klubok, „körök”
Egészségügyi szűrések
Önkéntesség

 

A tréning során az érintett szakemberek kompetenciafejlesztése folyt. A tapasztalatcsere hasznosnak bizonyult, melyet a továbbiakban próbálunk sikeresen alkalmazni a munkánk során. A résztvevő szakemberek meglévő kompetenciáikat tudták fejleszteni.  A tréning eredményeképpen létrejött tudásmegosztás és tudásátvétel során a különböző munkaterületek megoszthatták saját tapasztalataikat a résztvevőkkel, így mások problémamegoldásából is tudtak a jelenlevők ötleteket szerezni és felhasználni saját munkájuk során.

 

A hasonló problémák és nehézségek megosztása más szakemberekkel a tréning során számos tapasztalathoz és jártassághoz juttatta a résztvevőket. A kutatás során az ily módon széles körben egymással megosztott jó gyakorlatokat ki-ki beépítheti a saját munkájába, erősítve ezzel a családokkal való együttműködés során a kompetenciáit és készségeit. Az így megismert és összegyűjtött jó gyakorlatok és tartalmak hiánypótló információt jelentenek az érintett szakemberek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása