Demeter Lázár Katalin meséi az Oroszlányi Városi Tv-n

Demeter Lázár Katalin – fejlesztő-, tehetségfejlesztő-, drámapedagógus 2020. április/május

„A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle.” (Hamvas Béla)

A koronavírus járvány időszakában Vujity Tvrtko kezdeményezésére az Oroszlányi Városi TV Esti Meséket közvetít, minden nap 19 órától. A műsort az összes magyar csatorna elkérhette/elkérheti – így az ország több régiójában is követhető.

Mi a cél az Esti Mesékkel?  Erőt, nyugalmat adni a gyerekeknek ebben a nehéz időszakban, a szorongások, félelmek oldása – a hozzájuk legközelebb álló módon: mesével.

Jó szívvel ajánlom a gyerekeknek, családoknak, a kezdeményezés, az összefogás, a tett nemes!

A mesékről stúdió felvétel készül, helyi önkéntesek, oroszlányi kötődésű neves emberek mesélnek.

Márciusban engem is megkeresett a városi TV – nagy örömmel fogadtam el a felkérést. A meseválasztás szabadon történik. Eddig 10 mesét meséltem és majd folytatódik – van közte népmese, minőségi gyermekirodalom, ismert Grimm és Andersen mese. Papírszínház mesét is mondok (javaslom a szülőknek otthoni meséléshez) – nagyon szeretik a gyerekek. Mi is az a papírszínház? – Kamishibai – Japánból származik – igen népszerű mesélési technika. Segíti a belső képalkotást, de a fantázia, kreativitás végig jelen van. (Kell hozzá egy speciális fakeret, meseképek, mesélő. Megnézhető a www.papirszinhaz.hu oldalon, Csimota Kiadó).

A mesék választásánál fontos szempontom: életkorhoz igazodó (több korosztály számára is illeszkedjen), értéket, tiszta értékrendet közvetítő, élményt nyújtó legyen – az egész személyiséget formálja. A gyerekek a világot történeteken, meséken, játékaikon keresztül tapasztalják meg. A mese azt a viszonyrendszert közvetíti, ahogy mi magunk a világhoz viszonyulunk. A mesében ráismerhetnek a saját mindennapjaik tipikus helyzeteire. A mese örömteli élményt nyújt és egyben segítséget is jelent problémáik feloldására, a megküzdési stratégiák kialakításában. A mese az anyanyelvi-, érzelmi nevelés, érzelmi intelligencia alapja, hatása maradandó a szókincsgyarapításban. Vigaszt nyújt mindnyájunknak – a hős mindig győztesen kerül ki, a szimbolikus üzenet közvetlenül eléri a lélek mélyét, gyógyító hatása van. Optimista szemlélete terápiás hatású, kimeríthetetlen erőforrás.

A mesét hallgató gyermek gondolkodása, ismeretrendszere az esztétikai élmények, a katarzis hatására bővül és megszilárdul.

A családokban a mesemondás, mesehallgatás, az olvasás megszerettetése legyen mindennapos tevékenység, váljon mindennapi szokássá. Az élményhez elengedhetetlen az otthonos, meghitt légkör, a kényelmes hely megteremtése. Higgyük el, hogy a mese a boldog felnőtté nevelésnek hatékony eszköze és mindez a pedagógus és a szülő kezében van. A mesélésre szánt idő hosszú távú befektetés.

A mesét az az alapvető hit működteti, hogy a világban rend uralkodik, s ha ez meg is bomlik egy időre, a harmónia helyreáll.

Együtt, közösen, összefogással győzhetünk minden felett – a meséknek felemelő és megtartó ereje van.

A mesék az www.oroszlanyimedia.huKultúra címszó alatt keresendőek, vagy a honlap hírkeresőjébe beütni „mesék” szót – kiadja az eddigi összes mesét és az Oroszlányi TV facebook oldalán is újranézhetőek, nyitott mindenki számára.

Az eddig leadott meséim (a felsorolásból az első 4) Demeter Lázár Katalin név alatt megtalálható. Az elkövetkező hetekben is sorra kerül a többi. Követni kell.

Meséim (lejátszásuk folyamatban):

Zelk Zoltán – Az okos nyúl

Benedek Elek – Kígyós Jancsi

Döbrentey Ildikó – A csigacsalád meséje

Döbrentey Ilikó – A középső királylány titka

Zelk Zoltán: Erdei mulatság

Papírszínház mesék:

A kiskakas gyémánt félkrajcárja – népmese

Grimm testvérek meséi – Három toll

Grimm – Holle Anyó

A méhkirálynő – népmese

Andersen – A császár új ruhája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása