AZ OKOS ANYA (CIGÁNY MESE)

Egyszer volt egy szegény cigányasszony. Télen elment a városba seprűt árulni. Volt két kisgyermeke, nem hagyhatta szegényeket a putriban, ezért magával vitte őket. Eladta a seprűit, és ment hazafelé. Hát, a hólepte mezőn egy farkas iramodik neki. Mondta az asszony a gyermekeknek:

– Most aztán kiáltsatok, ahogy csak bírtok: Farkashúst! Farkashúst!

És a gyermekek torkuk szakadtából kiáltották:

– Farkashúst! Farkashúst!

Meghallotta ezt a farkas, megállott, és kérdezte az asszonyt:

– Mit kiáltanak a purdék?

Felelte a cigányasszony:

– Azt mondják, hogy „farkashúst”, mert a farkas húsát nagyon szeretik. Látod, milyen erősen kell tartanom őket, ha el nem futsz, rögtön széttépnek téged!

A gyermekek mind kiabálták:

– Farkashúst! Farkashúst! Megijedt erre a farkas és elszaladt.

Találkozott egy fáradt rókával. A róka megszólította:

– Hová sietsz, farkas koma?

A farkas megállott és elbeszélte a róka komának, hogy találkozott egy cigányasszonnyal, akinek a két gyermeke mindig csak azt kiáltotta: „Farkashúst! Farkashúst!“ és ha az asszony nem tartotta volna vissza őket, széttépték és megették volna. A róka kikacagta a farkast, és így szólt:

– Mégiscsak ostoba golyhó vagy te, farkas koma, hogy a kisgyermekek is megszalajtanak téged. Én fáradt vagyok, és nem térhetek vissza veled. De tudod mit? Ezzel a kötéllel köss engem a hátadra, hogy le ne essem, és aztán fuss vissza, ahogy csak tudsz. Majd utolérjük az asszonyt a két purdéval, aztán szépen felfaljuk mindegyiket.

Hátára kötötte tehát a farkas a rókát és az asszony után szaladt. Amint az asszony meglátta őket, odakiáltott:

– Mégiscsak lusta fickó vagy te, róka! Három farkast ígértél nekem, és most csak egyet hozol!? Mit egyenek az éhes rajkóim ezen a hitvány farkason?

Meghallotta ezt a farkas, hátat fordított és rohant lélekszakadva. A róka lecsúszott a farkas hátáról, nem bírta eloldani a kötelet, és szétzúzódott a köveken. A farkas pedig futott, futott vaktában, belebukott egy mély gödörbe, és kitörte a nyakát.

IN: Bajzáth Mária (vál.) (2014): Itt vagyok ragyogok. Kolibri Kiadó, Budapest. pp. 37-38.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása