Szakmai ajánlás – Vargáné dr. Nagy Anikótól

Mit ajánl:

A Covid-19 vírus következtében a kormány veszélyhelyzetet vezetett be (40/2020. (III. 11.) Kormányrendelet), amelynek következtében a nevelési-és oktatási intézmények távoktatásra álltak át.

A veszélyhelyzet korlátozása és feloldása után (amíg a vírus jelen van), jelentősen megváltozik a gyermekeket ellátó intézményekben a közösségi együttlétek kezelése. Az irányadó rendelkezések szerint a fizikai távolságtartás („physical distancing” és nem „social distance”) betartására kérik az embereket.

Az intézmények újra nyitásával, a vírusra való tekintettel felértékelődik a gyermekek és a felnőttek szabad levegőn, szabad térben való tartózkodás igénye. A szabad levegőn való tartózkodás kiváló lehetőség az immunrendszer és az ellenállóképesség megerősítésére, ami gyermeknek és felnőttnek egyaránt célszerű és hasznos. Mindemellett jótékony hatással van a gyermek és felnőtt mentális egészségére is. A szabadban való tartózkodás során, a játszótér, óvodaudvar, park, kiserdő, mező stb. nyújtotta feltételek során továbbá megvalósulhat a fizikai távolságtartásra vonatkozó elvárás is. Mindezeken túl a gyermekek számára biztosítja a strukturálatlan játék lehetőségét. Úgy gondoljuk, hogy a koronavírus okozta körülmény át fogja értékelni a környezet jelentőségét és a szabadban töltött idő lehetőségét a gyermekeket nevelő intézmények számára.

Kiknek ajánlható:

A Családpedagógiai Egyesület felhívást szervez a gyermekeket nevelő és oktató közintézmények számára. A kihívás célja a lehető legtöbb idő eltöltése a szabadban.

A cél az, hogy a bölcsődei, óvodai intézmények, az általános és középiskolás diákok egy naptári év során a lehető legtöbb időt töltsék el családjaikkal és az intézmény biztosította keretek között a szabad térben.

A Családpedagógiai Egyesület célja a kezdeményezéssel, hogy felhívja a családok és a családokkal kapcsolattartó intézmények figyelmét a szabad térben való tartózkodás igényének a kialakítására. Tesszük ezt azzal a céllal, hogy egyrészt csökkenjen a zárt beltéri (csoportszobai, tantermi) időtöltés, ahol a gyermeket kényszerűen maszkot viselő felnőttek veszik körül. Másrészt alakuljon ki a kultúrája és az igény a szabadban való tartózkodásnak annak minden jótékony hatásával együtt, nem mellesleg a kényszerű fizikai távolságtartásra való figyelmeztetés nélkül. Mindezt alátámasztja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. május 27-én kelt járványügyi szabálya is a bölcsődék és óvodák számára. (https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/653-tajekoztatas-a-bolcsodei-es-ovodai-nevelessel-kapcsolatos-jarvanyugyi-szabalyokrol)

Célunk továbbá az, hogy az intézményeket kimozdítsuk a hagyományos, de szűkkörű lehetőségeket biztosító „Madarak, fák napja”, évi egyszeri alkalommal megtartott jeles napi megemlékezésről, amit kötelezően a szabadban ünnepelnek meg.

Javasoljuk, hogy indítsunk el egy kihívást, amely szerint töltsön a gyermek napi 3 órahosszát a szabadban! A kezdeményezéshez várjuk az intézmények csatlakozását, elsősorban a Zöld óvoda címmel rendelkező intézményekre számítunk.

Ezúton hívjuk fel a figyelmét az intézményeknek, hogy keressék meg azokat a helyi lehetőségeket, amelyek a lokális környezetükben leginkább elérhetőek, és éljenek a szabad levegőn tartott események és tanórák lehetőségével.

Úgy gondoljuk, hogy a koronavírus okozta körülmény át fogja értékelni a környezet jelentőségét és a szabadban töltött idő lehetőségét az óvodák számára. Ehhez a javaslatunkhoz szorosan kapcsolódik a „mesÉLŐ erdő” program.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása