Műhelymunka 2. előadás – Jó gyakorlatok protokoll- 2018.10.06.

Először áttekintettük a magyarországi jó gyakorlatok protokollját, majd gondolatébresztőt kaptunk más tapasztalatok, példák központi protokoll nélküli megosztásáról.

Fantasztikus, karizmatikus előadó varázsolt bennünket a népmesék birodalmába, akitől – egyebek mellett – megtudhattuk azt is, hogyan állhat a népmese a nevelés szolgálatában.

A mese minden nép természetes alapú műveltségében jelen van, ami jelzi, hogy egyik legalapvetőbb szellemi szükségletünk kielégítéséről is szó van. Szájról – szájra átadva, lényegében az élő rendszerek működéséhez és azok működési sajátosságaihoz kötődik terjedése. Változataiban él tovább, pontos, mégis rugalmas dinamikus rendszer, amely képes változni, de amelynek vannak állandó elemei.

Olyan önszabályozó természetes alapú szellemi rendszer kialakulásáról van tehát szó, amely képes és alkalmas arra, hogy nemzedékek egymásra épülő tapasztalata, tudása, bölcselete a közösségi tudás (kollektív tudat) részévé váljon. Ahhoz viszont, hogy ez a közösségi tudás kifejthesse hatását elsősorban mondani kell a mesét.

Majd betekintést kaptunk egy óvodai csoport családokkal való együttnevelésének hátránykompenzáló óvodai gyakorlatáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása