Konferencia 2019.05.18. 4. rész

Pivók Lászlóné következő előadásában segítséget adott a szociokulturális hátrány értelmezéséhez, megértéséhez, a következő kérdésekkel: Mit jelent a kultúra? Miként zajlik a kultúra tanulása? Miért és miként eredményezhet a szülők iskolai végzettsége hátrányos helyzetet gyermekeiknek?

Előadásának második részében beszélt a szakemberek és a család feladatairól, a gyermekek fejlődési hátrányainak leküzdésében.

Leszögezte, hogy az óvodás gyermek életkorából adódóan kiszolgáltatott, függ a környezetétől, valamint kiemelte, hogy a család az elsődleges és állandó szociális – nevelő közösség, tehát a szülők szerepe megkérdőjelezhetetlen a kora gyermekkori nevelésben.

Hangsúlyozta azt is, hogy az óvoda a gyermekek intézményen belüli nevelési feladatának ellátása során befolyással lehet a szülők nevelési gyakorlatára is, a szülők nevelőtársaivá válva az óvodapedagógusok segítséget nyújthatnak a gyermeknevelés egyes felmerülő kérdéseinek megbeszéléséhez, megoldásához is.

Ahhoz, hogy minden gyermek optimálisan fejlődhessen, meg kell ismerni egyéni képességeiket, személyiségük alakulását, és fel kell ismerni a fejlődési hátrányokat is. Ennek példázatára mutatta be saját gyakorlatának megismerő – mérési tapasztalatait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása