Konferencia 2019.05.18. 2-3. rész

A konferencia következő előadója Pivók Lászlóné volt, előadásának címe: A korai kötelező óvodakezdés szerepe a hátrányos helyzetű gyermekek szociális és kulturális hiányosságainak csökkentésében; A szakemberek és a család feladatai a gyermekek fejlődési hátrányainak leküzdésében.

A 2015-ös tanévtől már hároméves kortól kötelező óvodába járni, míg korábban elég volt ötévesen beiratkozni. A korhatár leszállítása azért volt fontos, hogy mielőbb megkezdődhessen a hátrányos helyzetű gyermekek szociális és kulturális (szociokulturális) hiányosságainak pótlása, hogy az iskolakezdésre csökkenhessenek a gyerekek közötti óriási különbségek. A korai óvodakezdésnek köszönhetően időben észlelhető az is, ha egy gyermek valamely területen „lemaradást” mutat, támogatást, fejlesztést igényel vagy épp valamely képességterületen tehetségígéret.

Érdemi eredmény azonban leghamarabb a bevezetéstől számított öt év után várható.  Ennek metódusáról gondolatébresztő észrevételeket tett, miszerint egyáltalán mit lehet mérni az óvodában, ami a korai óvodakezdés eredményességét igazolná? Végül arra tett javaslatot, hogy az óvodai szakvélemények statisztikájának kimutatásával azt objektívan ki lehetne mutatni, hogy óvodánként évente hányan mentek 6 évesen iskolába, hányan maradtak óvodai javaslatra, hányan mentek szakértői vizsgálatra, stb. Ezekből az adatokból talán levonható lenne összefüggés a 3 éves kortól való óvodai nevelés hatásairól.

Statisztikai adatokat mutatott be arról, hogyan növekedett a gyermeklétszám a jogszabályváltozás hatására.

Kiemelte, hogy a család szociális, gazdasági és kulturális jellemzői milyen hatással vannak a gyermekek, tanulók eredményeire.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása