Kapcsolattartási formák szülők, gyermekek és szakemberek között – Dr. Helena Pataiová írása

A változó társadalmi körülmények – Szlovákiában 1990 „a bársonyos forradalom” után újabb kapcsolattartási formák alakultak ki az együttműködés terén.

 • Múlt hét tükre

A tanulók sok esetben elfelejtik mit csináltak aznap vagy a hét folyamán az iskolában. Minden hét utolsó óráján a tanulók egy lapot töltenek ki, melynek neve „Hírek az osztályunkról”. Célja informálni a szülőket arról, mit tanultak és mivel foglalkoztak a hét folyamán, miben voltak sikeresek, ill. mit kell még teljesíteniük.

 • Kommunikációs kör

Az osztályfőnök, tanulók és a szülők (hogyha igényt tartanak rá) heti egy alkalommal megbeszélésen vehetnek részt ahol különböző témák megvitatására kerül sor.

 • Levelezés a szülővel

A pedagógus konkrét tényekről, a tanítási órán kialakult helyzetről, vagy a szülő iskolába való meghívására alkalmazza.

 • Kérdőívek a szülők részére

A szülői vélemények kinyilvánítására és az együttműködés színvonalára irányulnak. Hátránya, hogy azok a szülők, akik negatívan állnak hozzá, csak felületesen töltik ki.

 • Nyitott napok a szülők részére

Beiratkozáskor szokás megszervezni, amikor a szülő gyermekével együtt érkezik az iskolába, ahol megismerkedik az osztályfőnökkel, és betekintést nyerhet az osztályban zajló nevelő-oktató folyamatba.

 • Nyitott órák

A szülő részt vehet a tanítási órán. Megfigyelheti a pedagógust munka közben, láthatja hogyan zajlik egy tanítási óra, hogyan dolgozik és viselkedik gyermeke az óra alatt.

 • Szülői értekezletek kicsit másképp

Egyre több pedagógus alkalmazza ezt a formát és igyekszik a szülői értekezleteket kicsit érdekesebben megszervezni. A szülői értekezletet ismerkedésre irányuló játékkal is lehet kezdeni, melyek biztosítják a kellemes légkör kialakulását. Pl. Kapcsolatok pókhálója. Az első találkozás során a szülők lehetőséget kaphatnak arra, hogy ne csak a pedagógussal, de egymással is megismerkedhessenek.

 • Brainstorming – ötletbörze

Két osztályra és két pedagógusra van szükség, mivel két csoport vesz benne részt: 1. szülők csoportja és 2. a tanulók csoportja. Az egyik osztályban a szülők feladata közösen a táblára összegyűjteni a jó és rossz szülő tulajdonságait, a tanulóké pedig összegyűjteni a jó és rossz gyerek tulajdonságait. Ha mindkét csoport befejezte a munkát egy osztályban találkoznak és megismerkednek az eredményekkel, és csak a jó tulajdonságokra fókuszálnak, a rosszakat megpróbálják elkerülni.

 • Javaslatok postaládája

A pedagógus az osztálya előtt egy dobozt helyez el, mely arra szolgál, hogy a szülők névtelenül kinyilváníthassák véleményüket és javaslataikat.

 • Közös programok, kirándulások

A pedagógus által szervezett közös pedagógus – szülő – gyermek programok és kirándulások során lehetőség nyílik oldott beszélgetésekre, a pedagógus jobban megismerkedhet a szülőkkel, valamint láthatja a gyermek viselkedését más közegben, más tevékenység közben.

 • Rétegcsoport megbeszélés

Azon szülők csoportjával folytat konzultációt, akinek a gyermeke valamilyen szempontból egy csoportba sorolható, pl. tehetséges gyermek.

 • Manapság az internet is jól kihasználható az együttműködés terén. E-mail üzenetek, különböző fórumok és internetes oldalak segítségével is tarthatják a felek az állandó kapcsolatot.

Az iskola és a család együttműködése, valamint a pedagógusok és a szülők közötti partneri kapcsolat építése nem csupán egyszeri alkalom. Nagyon sok együttműködési forma és módszer létezik, a pedagógusok és a szülők bármelyiket választhatják, a lényeg, hogy állandó kapcsolatban legyenek egymással.

 

irodalom:

KURINCOVÁ, V. 2001. Kooperácia rodiny a školy. In Porubská, G. – Seidler , P. – Kurincová, V. Diferenciácia, integrácia a kooperácia v edukačnom prostredí. Nitra : PF UKF, 2001. 242 s. ISBN 80-8050-415-6.

BUJNOVÁ, E. 2005. Príprava na rodinný život v rodinnom a školskom prostredí. Nitra : Univerzita Konštantína Filozofa, 2005. 138 s. ISBN 80-8050-891-7.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása