Horpács tanulmányút

Program/rendezvény: belföldi tanulmányút

Helyszín: Drégelypalánk – Balassagyarmat – Drégelypalánk – Horpács (szállás)

Időpont:2020. 07. 31. – 08. 02.

 

Célunk volt, hogy a projektben résztvevő partnerek különböző helyszíneken történő terepi vizsgálata a helyi viszonyok feltérképezése a partnerek bevonásával, amely során a program megvalósításához szükséges tapasztalatokra és ismeretekre tehetnek szert, amelyeket a célcsoportra irányuló hatékony módszerek kidolgozásában hasznosítani tudnak.

A projekt keretében lehetőségünk nyílt, hogy a partnerek számára lehetőséget biztosítsunk arra, hogy helyszíni tapasztalatokat szerezhessenek, ahol kézzelfoghatóan tapasztalnak meg jó gyakorlatokat. A meghívott partnerek hátrányos helyzetű régiókból érkeztek. Mindannyian vállalják roma identitásukat. Részvételükkel sikerült megszólítani azt a célközönséget, akiket nem szeretnénk kihagyni a lehetőségekből a család társadalmi szerepét megerősítő jó gyakorlatok felkutatása során.

 

Balassagyarmati Játékváros Családi Napközi

A családi napközi lehetőségeit mértük fel a pedagógiai családgondozás területén.

Megismertük a családi napközi létrejöttének történetét, és azt, hogyan működik az intézmény. A roma gyermekek aránya kevés a napköziben, de minden évben vannak olyan gyermekek, akik rendszeres járnak. A partner képviselők különösen érdeklődtek aziránt, hogy milyen napirenddel, szabályokkal dolgoznak itt a nevelők. Mennyire térnek el a családi szokások az intézmény elvárásaitól? Külön tetszett a résztvevőknek, hogy az étkezést házon belül biztosítják, így a gyermekeknek egy valódi családi képet tudnak mutatni.

 

Boróka ház, Diósjenő

A tanulmányút során a Boróka közösségi ház megalakulásáról és az ott folyó lehetőségekről, munkáról is tájékoztatást kaptak a résztvevők. Érdekes volt, hogy a diósjenői közösségben nagyon sokat kellett eleinte tenni azért, hogy legyenek programok, a kultúra iránti igény megteremtődjön, segítséget nyújtottak a közösségnek, elindult valami, ami nagyon jól működik a községben. Szövéssel, táborok vezetésével és kiskoncertek lebonyolításával is foglalkozik a közösségi ház. A romák aránya elég magas Diósjenőn, ezért először őket próbálták bevonni a közösségi ház életébe, ami sikeres volt. Roma partnereinknek különösen tetszett a közösségi ház által vállalt kulturális misszió.

 

Drégelypalánk közművelődési központ

A drégelypalánki látogatóközpontban és múzeumban olyan lehetőségekkel találkoztunk, amelyet családi programként a család minden tagja, idősebb és fiatal számára egyaránt ajánlhatunk. A látogatóközpont példát mutat arra, hogyan lehet családok számára élménytnyújtó, az összetartozást erősítő programokat kínálni.

 

A tanulmányút célja érvényesült a projekt vállalásaként, mely szerint regionálisan a helyi közösségi –és értékteremtés elve érvényesül, ami a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségét szolgálja. Olyan jellegű programokat, helyszíneket, jó gyakorlatokat ismerhettek meg a jelenlévők, amely kínálta lehetőségeket közvetíteni tudják a roma származású célcsoportok számára. Tapasztalataink szerint sok esetben az érintettek nem ismerik ezeket a lehetőségeket, nem élnek vele, de a programon résztvevők közvetíthetik ezeket és példát mutathatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása