Hajdúböszörmény műhelymunka

Program/rendezvény: műhelymunka

Helyszín: Hajdúböszörmény

Időpont: 2018. 08. 24.

 

A műhelymunkán a Családok Átmeneti Otthonának szakmai egységvezetőjével és a munkatársakkal, szülőkkel találkoztunk.

Témaként az otthonban élő gyermekek és szüleik kommunikációjának fejlesztését dolgoztuk fel.

A Családok Átmeneti Otthona szociális és mentális problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került, otthontalanná vált családokat fogad, (HH és halmozattan hátrányos helyzetűek is).

A krízisközpontok kizárólag a kapcsolati erőszak miatt kialakult akut krízishelyzetek okán otthonukat elhagyni kényszerülő bántalmazottak és családtagjaik számára nyújtanak ellátást.

Munkájuk legfontosabb tényezője a család. Alapcél, hogy az otthonban élő gyermekek és szüleik egymással történő kommunikációjuk fejlődjön, az esetleges súrlódások kezelhetővé váljanak. Felismerjék és kezelni tudják a keletkező indulataikat, eszközöket kapjanak ahhoz, hogy hasonló helyzeteket könnyebben megoldjanak a későbbiekben is, amikor már nem részesülnek intézményi ellátásban.

Programjaik változatosak, tartanak Mesedélutánt játékos felkészítőt; Álláskeresési és munkavállalási képességfejlesztést; Önismereti tréninget fiataloknak és szülőknek; Gyermekvárási és nevelési ismereteket; Háztartásvezetési és képzési ismereteket; Csecsemőápolást, gondozást; Kreativitást segítő képzéseket; Akadályversenyt, sportnapokat; Családi napot – bográcsozást. Ezek mellett az intézmény pszichológiai tanácsadója és heti szinten a fejlesztő pedagógusa foglalkozik a lakókkal. Így járulnak hozzá a társadalmi el- és befogadáshoz.

A műhelymunka eredményeképpen megvitattuk a jelenlevőkkel a hallott példákat. Szakmai beszélgetés, gondolatcsere alakult ki a hallott programok kapcsán. Megállapodtunk abban, hogy a Családpedagógiai Egyesület további rendezvényeiben szívesen vesznek részt. Tapasztalataikat szeretnék megosztani hasonló szakemberekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása