Dr. Helena Pataiová írása

Paed Dr. Helena Pataiová, PhD. – Jedlik Ányos Polgári Társulás, Nitra: Az iskola és a család kooperatív kapcsolatának lehetőségei

A családot és az iskolát egy közös cél köti össze – a gyermek legoptimálisabb nevelése. A közös cél érdekében fontos, hogy a két nevelési intézmény együttműködésre törekedjen, kölcsönösen és folyamatosan tájékoztassák egymást a gyermekről. A pedagógusoknak és a szülőknek egyaránt vannak bizonyos elvárásaik a másik féllel szemben. A szülők elvárják a pedagógustól, hogy szükség esetén adjon szakmai tanácsot és időben orvosolja a problémákat.

A pedagógus elvárja a szülőtől, hogy ne zárkózzon el az együttműködéstől és a problémákra együtt keressenek megoldást (Kurincová, 2001). A pedagógus és a szülő kapcsolatának alapvető és meghatározó tényezője, ha a pedagógus partnerként kezeli a szülőt. Szükség van az összehangolódásra, mely a tolerancián, kölcsönös elfogadáson és együttműködésen alapszik. Az együttműködésnek különböző formái és módszerei vannak, ezeket többféle aspektusból lehet csoportosítani. Vannak hagyományos individuális és csoportos formák:

– szülői értekezlet – a kapcsolattartás leghagyományosabb formája;

– individuális találkozás a fogadóórán;

– családlátogatás – lehetővé teszi a pedagógus számára, hogy jobban megismerje a szülőket, a gyermek családi hátterét és a környezetet, melyben él;

– ellenőrző könyv – segítségével a pedagógus naponta tájékoztatni tudja a szülőt a gyermek eredményeiről és viselkedéséről.

irodalom:

KURINCOVÁ, V. 2001. Kooperácia rodiny a školy. In Porubská, G. – Seidler , P. – Kurincová, V. Diferenciácia, integrácia a kooperácia v edukačnom prostredí. Nitra : PF UKF, 2001. 242 s. ISBN 80-8050-415-6.

BUJNOVÁ, E. 2005. Príprava na rodinný život v rodinnom a školskom prostredí. Nitra : Univerzita Konštantína Filozofa, 2005. 138 s. ISBN 80-8050-891-7.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása