Demeter Lázár Katalin jó gyakorlata

Demeter Lázár Katalin a Komárom–Esztergom Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Oroszlányi Tagintézményében (Oroszlány város és 5 falu tartozik a járáshoz) a szakértői bizottsági tevékenységeket/vizsgálatokat, fejlesztéseket, tehetséggondozást és nevelési tanácsadást végez.

Mit ajánl: A család társadalmi helyzetét erősítő jó gyakorlatot, Családi kapcsolatok, család-intézmény kapcsolata, együttműködés a Pedagógiai Szakszolgálatban.

A Pedagógiai Szakszolgálat tevékenységei közé 10 feladatkör tartozik – a működést a szakterületi protokoll szabályozza (jogszabályi előírás, rendeletek: 15/2013.EMMI rendelet, 2011.évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről): nevelési tanácsadás; szakértői bizottsági tevékenység; pszichológiai szakellátás; tehetséggondozás; logopédiai ellátás; fejlesztő nevelés; konduktív pedagógiai ellátás; továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás; gyógytestnevelés; korai fejlesztés.

A szakszolgálati feladat a kliens és a szolgáltatást nyújtó közvetlen partneri kapcsolatára épül. Az ellátások több területén elvárt a szülő időszakos vagy tartós részvétele (pl. fejlesztés, logopédia, korai fejlesztés, konduktív pedagógia, pszichológia).

A partnerintézményekkel is jó a kapcsolat.

A fejlesztői-, tehetségfejlesztői munkája során – óvodás korosztály esetében a szülőkkel való kapcsolat mindennapos: tanácsadás a fejlesztéshez (otthoni játékos gyakorlások, javaslatok, szakirodalom, honlapok ajánlása), nevelési tanácsadás/a prevenció hangsúlyozása, a felmerülő kérdések/problémák megbeszélése.  A folyamatok minden szakaszában nélkülözhetetlen a kommunikáció, a kölcsönös bizalom és az együttműködés.

Szülői Programot indított a Szakszolgálatban – amely egy tanévben 10 alkalmat foglal magába (2-2 órában) – a járás óvodáiban meghirdetve érdeklődő szülőknek, óvónőknek szól.

Témája: a gyermeki fejlődéssel kapcsolatos információk átadása, az életkori fejlődési szintnek megfelelő elvárások ismertetése, fejlesztési területek átbeszélése – játékötletek, fejlesztő feladatok, közös nyitott beszélgetések a felmerülő aktuális problémákról.

Célja: segítséget nyújtani a szülőknek a gyermekek képességeinek kibontakoztatásához és abban, hogy minél jobban „megértsék” a gyermeket, rövid elméleti alátámasztással – sok játékos ötletet kipróbálva, szakirodalmat, meséket, nevelési tanácsokat ajánlva. Hangsúlyozom a drámajátékok/mesék fejlesztő hatását.

A gyermekkel töltött otthoni idő lehetőséget kínál arra, hogy „megismerjék gyermekeiket”, felfedezzék az erősségeket, a gyengébb pontokat, közös élményekkel erősödjön a bizalom, fejlődjön az érzelmi intelligencia – bővüljön a gyermeki fejlődéssel kapcsolatos ismeret, kompetencia.

Felgyorsult (digitális) világunkban a gyors léptékű technikai fejlődés egy folyamatosan változó, inger gazdag környezetet eredményez – a családokra, a gyerekekre és végső soron a nevelésre is hatással van.  Ezeknek a tudatosítása segíthet abban, hogy megértsük saját pszichés állapotunk változását, és elnézőek, türelmesek legyünk magunkkal és másokkal szemben –

új szemléletmód, gondolkodásmód kialakítása is a cél.

A program az alábbi területeket foglalja magábana területekhez tartozó feladatok/játékötletek kipróbálásával. Hangsúlyozva, hogy kisgyermekkorban a játék a legfontosabb tevékenység – a tanulás színtere: Mozgás fontossága (nagymozgás, finommotorika); Beszédfejlődés, anyanyelvi nevelés – mondóka, vers, mese, szójátékok tanítása, ritmus; Emlékezet – verbális, vizuális; Gondolkodási területek; Figyelem gyakorlatok, a feladattudat kialakításának fontossága az iskola előtt; Érzelmek szerepe, szocializáció – érzelmi intelligencia fontossága (EQ); Számlálás, mennyiségfogalom erősítése, matematikai készségek fejlesztése játékosan; Kreativitás – sok ötlettel, drámagyakorlattal.

Az esetlegesen felmerülő problémák megbeszélése, nevelési tanácsadás (itt a pszichológus is közreműködik) „Szülőnyelven”: pl. mit takar a pozitívpszichológia (egészség, önértékelés, jó kognitív fejlettség); beiskolázással kapcsolatos törvényi változások; elvált szülők problémái, eltérő nevelési stílusok; a szülői szerepek megerősítése-mintaadás, példamutatás, beszélgetés, meghallgatás, megértés, mesélés-; hasznos időtöltés; a digitális eszközök előnye/hátránya, stb.

A szülők a program során fénymásolt feladatokat/játékötleteket kapnak az adott témáról (instrukcióval ellátva, amit otthon is a nagyobb gyerekekkel „iskolásos” játékba ágyazva elvégezhetnek. Az ajánlott meséket elolvassák, a bemutatott társasjátékokat kipróbálhatják, a fejlesztő játék honlapokat megnézhetik/letölthetik, stb.).

A Szülői Program visszajelzései jók, a sok hasznos téma mellett a szülők önismerete, önbizalma is erősödik – ami szintén lényeges. A jó hangulatú foglalkozások alatt a szülők is nyitottabbá/ „bátrabbá” válnak.

A papírszínház is mindig bemutatásra kerül – nagy sikere van. Ajánlja óvodáknak, szülőknek/gyerekeknek otthonra is. Maradandó élményt nyújt. Beszélgetünk a népmesék/mesék fontosságáról, hatásairól.

Miért jó a papírszínház? többféle meséből lehet válogatni (magyar népmese, idegen népek meséi, klasszikus mesék); bárhol egyszerűen használható: bölcsődében, óvodában, iskolában, otthon, rendezvényeken, táborban; minden gyerekközösségben hatásosan leköti a gyerekek figyelmét, gazdagítja a fantáziát, szókincset, szocializációs készséget, érzelmi intelligenciát; sokrétűen felhasználható: hagyományos módon, felnőtt/gyerek által előadva, vagy akár gyógypedagógiai/terápiás segédeszközként is; módszertani kézikönyv is kapható hozzá – jó tanácsokkal; a fakeret bábozásra is felhasználható – a kreativitást erősítve.

A rendkívüli helyzet (pandémia) időszakában, a karantén idején a szülőkkel/gyerekekkel a kapcsolattartás online módon zajlott: internet, mobil telefon, facebook csoportok, skype. Itt történt a feladatok/játékötletek kiküldése, a kommunikáció/tanácsadás/segítségnyújtás rendszeres volt.

A vizsgálatok, a szakértői munka elhalasztódott – csak jegyzőkönyvek készültek az aktuális esetekről (gyermekkontaktus nélkül), a szülő tájékoztatásával.

Az Oroszlányi Városi TV ESTI MESÉK sorozatában 10 mesét mesélt – a helyiek és még az ország 6 régiójában minden este a gyerekek mesét nézhettek – a facebookon is nagy sikere volt, a gyerekek szerették. A kezdeményezés jó volt!

Kiknek ajánlja: elsősorban családoknak-szülőknek, valamint minden gyermekekkel foglalkozó intézménynek, az ott dolgozó szakembereknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása