Csenger tanulmányút

Program/rendezvény: belföldi tanulmányút

Helyszín: Csenger

Időpont: 2018. 09. 11.

 

A belföldi tanulmányút a projektben kiemelten szükséges. A csengeri Biztos Kezdet Gyermekház meglátogatásának a célja az volt, hogy a helyi viszonyok feltérképezése és megismerése során hasznos tapasztalatokra tegyünk szert. A Biztos kezdet Gyermekházak összefogással segíthetik a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását, az adott településen kihasználva a lehetőségeket a jelzőrendszeri tagokkal együttműködve a gyerekekért és családjaikért. Hátrányos helyzetű településként a gyerekházba járó családok gyerekei jelentősebb támogatásra és figyelemre szorulnak. A tanulmányút során megismertük a Gyermekház működését, felépítését programkínálatát, és azt, hogy milyen nehézségekkel néznek szembe. A Biztos kezdet Gyermekház programjain a szülők/családok szükséges tapasztalatokra és ismeretekre tehetnek szert.

A projekt során szerzett tapasztalatokat a tanulmányút résztvevői a célcsoportra irányuló hatékony módszerek kidolgozásában hasznosítani tudják:

  • A korai fejlesztés, személyre szabott fejlesztés
  • a szülővel történő törődés
  • az anya-gyerek kapcsolat alakulásának segítése által a későbbi fejlesztés eredményesebb lehet a szülővel együtt történő fejlesztés során
  • jó gyakorlatként a családok bizalmának fontosságát vittük tovább: a családok biztonságérzete a legfontosabb
  • életmódbeli tanácsadások a rászoruló családoknak
  • evőeszköz használata, higiénés szokások tanítása
  • programok a családoknak
  • közösséghez szoktatás

 

 

a gyerekház pozitív hatással van az oda járó gyermekek későbbi intézményi beilleszkedésére. Az előzetes fejlesztés jelentősen csökkenti hátrányaikat, egyes esetekben meg is szünteti azokat. A gyerekház lehetőségei, a kompetens szakemberek, a közösség személyiségformáló ereje mind a szülő és gyermeke számára egyaránt hasznosak. A megtapasztalt és átvehető minták bizonyítják a szülő számára, hogy van más út, van lehetőség a kitörésre.

Az esélyegyenlőség megteremtése érdekében fontos a Biztos Kezdet Gyerekház munkája, mert esélyt biztosít azoknak a hátrányos helyzetű gyermekeknek, akik a saját családjukban nem kapják meg a Bagdy Emőke szavaival élve „…támogató, terelő magatartásokat”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása